IOANA MONICA ANTOCI

English | Romana | AHNR

     Presedinte fondator al Asociatiei Persoanelor cu Handicap Neuromotor din Romania (AHNR) si al AHNR - filiala judeteană Arad Ioana Monica Antoci a incetat din viată in seara zilei de 2 septembrie 2006.

     Aradul a pierdut, sambătă seara, o personalitate care si-a dedicat aproape intreaga viată sprijinirii persoanelor cu dizabilitati, pentru care a făcut tot ce este omeneste posibil.

     Ioana Monica Antoci s-a născut la Buzău, in data de 6 iulie 1945, a fost căsătorită cu actorul arădean Dan Antoci, impreună cu care au doi fii - Manuel si Alexandru.

     Domnia sa si-a dedicat aproape intreaga activitate persoanelor cu handicap neuromotor, reusind, după 1989, să atragă atentia intregii tări si tuturor factorilor responsabili asupra faptului că aceste persoane merită o atentie deosebită si, mai ales, că trebuie făcut totul pentru ca ele să se integreze in societate.

    In  acest sens, a pus bazele AHNR si a avut o contributie esentială in elaborarea primei legislatii in domeniu pentru persoanele cu handicap din Romania (1991-1992). De numele d-nei Monica Antoci si al organizatiei AHNR este legata introducerea in anul 1992, in prima Constitutie democratica a Romaniei, articolul prin care persoanele cu handicap au dreptul la tratament, readaptare, invatamant, instruire, integrare sociala. (articol devenit numarul 50, in urma revizuirii Constitutiei Romaniei in 2003).

     A detinut o serie de functii de conducere in diferite organisme nationale dedicate sprijinirii si integrării persoanelor cu handicap, cum sunt: presedinte fondator si in exercitiu al Asociatiei Persoanelor cu Handicap Neuromotor din Romania,organizatie cu intensa activitate de lobby si advocacy in domeniul dizabilitatii, membru in Colegiul pentru Consultarea Asociatiilor si Fundatiilor, presedinte in exercitiu al Consiliului National al Dizabilitatii din Romania (CNDR), membru al Comisiei Nationale Consultative pentru Educatie Specială a Ministerului Invătămantului, vicepresedinte al Retelei Nationale de Informare si Cooperare pentru Integrare in Comunitate a Copiilor cu Cerinte Speciale din Romania - A-RENINCO-R, membru al Consiliului Consultativ de Dialog Social pentru Problemele Persoanelor cu Handicap al ANPH (SSPH), membru al Consiliului Consultativ al Primului-Ministru pentru Relatia cu ONG-urile. Datorită activitătii si implicării sale in problematica acestui domeniu special, Ioana Monica Antoci a fost expert in cadrul Grupului Protectie Socială al FIMITIC, membru al Biroului Director al Federatiei Internationale a Persoanelor cu Handicap Fizic - FIMITIC - Responsabil cu Politica Sociala a Tărilor in Tranzitie din Centrul si Estul Europei.

     Despre viata si activitatea doamnei Ioana Monica Antoci se pot spune foarte multe. Din nefericire, odată cu incetarea sa din viată, persoanele cu dizabilităti din Romania au pierdut un sprijin real, o persoană dispusă să facă orice pentru integrarea si sprijinirea lor, un lider,  promotor si aparator al drepturilor acestora.

O D I H N E A S C A - S E  I N  P A C E !

Cateva randuri transmise familiei  din partea unor persoane si organizatii care au avut-o ca partener de dialog si actiune, care au cunoscut-o si i-au apreciat activitatea in beneficiul persoanelor cu handicap din Romania:

"Monica a fost o mare pesonalitate si un caracter exemplar in avangarda luptei pentru imbunatatirea vietii persoanelor cu handicap din Romania. Nu a fost doar un lider de valoare al AHNR, ci si colega cooperanta si pretuita, o prietena dincolo de hotare, o slujitoare a cauzei cu multa cunoastere si experenta. Si-a oferit imensa energie comunitatii, confruntata cu provocari de crestere a constientizarii ce transforma societatea. A vorbit cu factori de decizie, dar ea insasi, ca mama a fiului sau Alexandru cu handicap neuromotor sever, a cunoscut foarte bine viata de zi cu zi a persoanelor cu handicap.

Monica este o inspiratie si un model.

Am pierdut o femeie deosebita si o luptatoare devotata pentru drepturile persoanelor cu handicap.

Odihneste-te in pace, Monica!

Promitem ca vom lupta si ceea ce mai vrem sa spunem e: Multumim foarte mult draga Monica! Te vom pastra in amintire."

Marija Lidija STIGLIC

FIMITIC, Germania

"[...] Monica a fost o luptatoare. O luptatoare pentru drepturile persoanelor cu handicap si nu s-a temut de nimic. Acest lucru i-a adus mult respect.

 

Cred ca intreaga miscare in domeniul dizabilitatii din Romania si dincolo de ea va plange pierderea ei si cu siguranta nimeni nu o va sau nu o va putea vreodata inlocui.

Cunosc un numar de consiliri din Arad care o asteapta venind sigura si sfatuindu-i atunci cand nu au facut destul pentru acei oameni din Arad care traiesc cu un handicap. [...] Oricum, cred ca Monica, chiar si acum reorganizeaza Raiul!"

Philip Cotterill
Director pentru Organizare si Dezvoltare

Consiliul Metropolitan Kkirklees - Marea Britanie

 

[...] Nu este exagerat sa spunem ca Monica a fost o figura eroica. Ea a fost printre putinele persoane despre care se poate spune cu certitudine ca daca nu ar fi fost ele multe lucruri bune si importante care au fost realizate in ultima decada nu s-au fi intamplat.

 

Sunt sigur ca ne amintim si ne vom aminti cu totii nu numai de claritatea viziunii Monicai sau de energia sa neobosita, ci si de caldura iubirii sale universale pentru omenire, iubire care a cuprins si a inspirat pe toti care au avut norcul sa-i fie in preajma. [...]

Patrick DAUNT

Consultant International

Educatie & Dizabilitate

                                     Marea Britanie