[Proiecte nationale] [Proiecte locale] [Înapoi]

[AHNR Arad] [AHN Arges] [AHN Caras-Severin] [APAHM Cluj] [AHN Hunedoara] [AHNPB Ialomita] [ AHF Mehedinti] [SH Zalau]

Asociatia Handicapatilor Neuromotor din Romania

AHNR - Filiala Judeteana Arad -

Adresa: Tribunul Dobra, nr.9, 310101, Arad

Telefon:  0257 - 280 451

Fax:  0257 - 280 451

Email: ahnrarad@gmail.com  

Proiectul "Integrarea in comunitate a copiilor si tinerilor cu handicap neuromotor din judetul Arad"- 1994– 2001  a avut ca scop integrarea copiilor si tinerilor cu handicap neuromotor sever si moderat din judetul Arad, prin asigurarea conditiilor minime de educatie si pregatirea pentru integrarea ulterioara a grupului tinta in structuri scolare institutionalizate si implicit recuperarea cat si redarea familiei si societatii.

In cadrul acestui proiect  30 de copii/tineri cu handicap neuromotor sever din municipiul Arad si din comunele limitrofe (Vladimirescu, Livada, Felnac):

 • au  fost alfabetizati prin realizarea cerintelor programei scolare adaptata pentru fiecare elev in parte;
 • au beneficiat de recuperare/reabilitare pentru dezvoltarea functiilor motorii,
 • au participat la ergoterapie, ludoterapie si meloterapie pentru dezvoltarea aptitudinilor si creativitatii.

Pentru stimularea continuarii citirii si a capacitatii de concentrare a copilului/tanarului cu handicap sever, AHNR – filiala judeteana Arad a editat doua volume a primului manual alternativ, intr-un format cu caractere speciale de marimi diferite.

Acest proiect a primit finantare de la:   Fundatia IRIS – Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Programul Phare – Lien al Uniunii Europene, Corpul pacii al Statelor Unite ale Americii, Uniunea Europeana prin programul Phare – Lien.

Proiectul "HANDS" (Helping the Association of the Neuromotor Disabled Succeed) 1999-2000 s-a adresat nevoilor persoanelor cu handicap de a se implica atat in activitati de instruire vocationala cat si terapeutice. Scopul proiectului a fost imbunatatirea integrarii persoanelor cu handicap printr-un program de instruire profesionala PC si program creativ de terapie ocupationala

Prin acest proiect:

 • 22 de persoane cu handicap sever si moderat, între 15 si 30 ani, partite in trei grupe in functie de varsta si severitatea handicapului, au participat la cursuri de initiere in operare PC (tehnoredactare word, elaborare pliante, brosuri, invitatii, etc.) si servicii de secretariat standard. Persoanele cu handicap moderat au obtinut Certificat de Absolvire a cursurilor.
 • 16 tineri cu handicap moderat au participat la programul de terapie ocupationala in cadrul caruia au creat margele, bratari, papusi, animale de plus, felicitari pictate de mana.

Citam din declaratiile beneficiarilor.

 • "I.G.(29) – "nu am crezut ca o sa ma pot descurca … dar nici mama mea. Acuma stiu ca totul se poate daca vrei...";
 • "C.K.(22) –"deja  mi s-a promis un loc de munca… este extraordinar daca ma gandesc ca voi fi folositoare...";
 • "F.P.(27) – "nu m-am inselat atunci cand m-am bucurat ca mi se ofera gratuit aceasta mare posibilitate de a invata… imi place foarte mult si as putea lucra non-stop...", 
 • "O.L.(18) – "Calculatorul nu inseamn¥ numai poze cu masini, jocuri si distractie … prin C. am invatat cum se folosesc anumite programe si cred ca mi-am gasit vocatia...";
 • "M.P.(26)– "voi fi si eu egal cu cei fara handicap, cresc sansele de a gasi mai usor un loc de munca …";
 • "D.H.(23) – "acum pot sa-mi scriu singura poeziile, nu am nevoie de mana altcuiva… ma descurc";
 • "F.G.(17) – "mi-e greu sa folosesc tastatura si mousul din cauza spasticitatii dar pot sa caut pe internet poze si stirile cele mai noi din fotbalul international";
 • "A.A. (27) – "stiu ca tehnica va gasi o solutie si pentru noi cu spasticitate accentuata... deocamdata ma bucur ca pot sa comunic pe calea Internetului cu fratele meu din Franta"; 
 • "C.B.(25) – "prin e-mail primesc scrisorile mult mai repede de la fratele meu … si le pot scrie eu … este asa de bine, nici nu stiti…" 

Proiect Pilot - "Model de Instruire Complementara pentru Parinti si/sau Asistenti Personali Activi"- 2001-2002 -a avut ca scop prevenirea institutionalizarii si analfabetismului prin crearea unei strategii pentru comunicare eficienta intre copil si parinte, parinte si specialist, copil-parinte-specialist si instruirea unui numar cat mai mare de parinti pentru a deveni factori activi in procesul educational si de reabilitare al propriului copil. 33 de parinti au participat la 17 seminarii de instruire si au primit Certificat de Atestare pentru absolvirea cursurilor de instruire complementara pentru asistenti personali organizate in cadrul acestui proiect. 

Proiectul "Anuntul Handicapului" – 2002avand ca scop informarea si educarea persoanelor implicate direct in „anuntul handicapului" pentru schimbarea atitudinii acestora.. Proiectul s-a adresat familiilor în situatii de risc, specialistilor din cad rul Spitalului de Obstetrica – Ginecologie – sectiile de nou-nascuti si de prematuri, Spitalului de Pediatrie – sectia de neuropsihiatrie infantila, recuperare medicala, Directiei Generale pentru Protectia Drepturilor Copilului Arad, Directiei de Asistenta Comunitara Arad, Inspectoratului de Stat pentru  Persoanele cu Handicap si organizatiilor neguvernamentale care au ca obiect de activitate protectia copilului în dificultate.

Proiect "Centrul de Documentare, Informare, Consultanta si Consiliere pentru Persoanele cu Handicap si Familiile lor" –2003 - a avut ca scop promovarea si sprijinirea integrarii in comunitate a persoanelor cu handicap -copii/adulti - prin facilitarea accesului la servicii educationale, medicale, profesionale prin documentare, informare, consiliere si consultanta. Aceste servicii au fost asigurate de o echipa multidisciplinara formata din: consilier psiho-pedagog; specialist pentru consiliere vocationala si informare privind locurile de munca în jud. Arad; specialist recuperare/reabilitare, specialist psiho-social; specialist pentru consiliere, consultanta informare privind drepturile persoanelor cu handicap si sistemul de protectie existent în Romania.

P este 120 de persoane cu handicap, asistenti personali, membri de familie au beneficiat de: consiliere psiho-pedagogica, consiliere vocationala si informare privind locurile de munca in jud. Arad; servicii si instruire acordate de specialist recuperare/reabilitare; consiliere psiho-sociala, informare, consiliere, consultanta privind drepturile persoanelor cu handicap sistemul de protectie existent în Romania.

Proiect "Centru Resursa pentru Anuntul Handicapului" - Proiectul se adreseaza parintilor copiilor cu handicap care se afla in maternitati, sectii de urgenta ale spitalelor din judetul Arad si la domiciliu. Scopul principal al proiectului este de a crea in Arad si in Romania primul Centru Resursa pentru Anuntul Handicapului si a unei strategii pentru comunicare eficienta intre specialist - parinte – copil, in vederea rezolvarii conflictelor cauzate de situatia nou aparuta, si de a forma cat mai multi parinti resursa pentru a deveni factori activi in suportul acordat celorlati parinti, in aceasi situatie cu ei.

Asociatia Handicapatilor Neuromotor AHN – Arges

Adresa: Aleea Salcamilor nr.7, 17715 Stefanesti, Arges

Telefon:  0248 / 273 699

Fax:  0248 / 215 308

Email: katmandu_6@hotmail.com

"Croitorasul OBLIO" este un proiect in cadrul caruia s-a creat un mini atelier in care persoane cu handicap neuromotor se califica in munca de croitorie si in care se confectioneaza imbracaminte speciala pentru persoane cu handicap sever (dependente de scaune rulante). Acesta este primul si singurul atelier de acest gen in Romania si va ajuta asociatia sa se autofinanteze. Pe langa calificarea in croitorie acest proiect a ajutat la schimbarea comportamentului si integrarea intr-un grup a persoanelor cu handicap cuprinse in proiect..

Asociatia Handicapatilor Neuromotor AHN – Caras-Severin

Adresa: D. Bojinca Nr.1, ap.5, 320093 Resita, Caras-Severin

Telefon:  0744479253

 

Email: steiner_ahnr@yahoo.de

www.ahncs.lx.ro
www.ahn.cs.home.ro

AHN - Filiala Resita a deschis un atelier de legatorie manuala de carti oferind cursuri teoretice si practice pentru aceasta meserie. 10 persoane cu handicap au beneficiat de aceste cursuri si au primit diplome. Specialisti in reflexoterapie si fotoceramica ofera de asemenea cursuri membrilor asociatiei.

Asociatia pentru Protejarea si Ajutorarea Handicapatilor Motor

APAHM- Cluj

Adresa: Padis Nr.4 ap 47, 400452 Cluj-Napoca, Cluj

Telefon:  0264 / 591 421

Fax:  0264 / 591 421

 

Centrul de Orientare si Formare Profesionala "Napoca-Protheus" - primul si unicul centru din Romania care califica persoane cu handicap pentru meseria de secretariat standard. Centrul activeaza pe diferite module: modul de primire, de evaluare, de orientare, de formare, gasirea unui loc de munca si acomodarea la locul de munca. Pana in prezent sunt 36 absolventi din care 60% au fost deja angajati.

Asociatia Handicapatilor Neuromotor  AHN – Hunedoara

Adresa: Aleea Independentei nr.4, 330013 Deva, Hunedoara

Telefon:  0254 - 217 299; 0254 - 712 746

Fax:  0254 - 217 299; 0254 - 712 746

Proiectul "Nu esti singur" asigura vizite la domiciliul persoanelor cu handicap sever la sate. In cadrul acestor vizite li se asigura consultanta privind drepturile lor, in domeniul legislativ, se acorda ajutor material – imbracaminte, alimente, scaune rulante, etc. Fiind vorba de mediul rural si de persoane cu handicap sever, este foarte importanta sustinerea morala a familiei sau a persoanelor in ingrijirea carora se afla. Acest proiect cuprinde peste 200 de  persoane pe raza intregului judet.

Asociatia Persoanelor cu Handicap Neuromotor     Pensionate pe Caz de Boala

AHNPB Ialomita

Adresa: Str. Chimiei nr.19,  920063  Slobozia, Ialomita

Telefon:  0243 / 211 901

Fax:  0243 / 211 901

Email:

Asociatia membra din Ialomita a colaborat cu doua intreprinderi ortopedice din Bucuresti, a caror specialisti se deplaseaza la Slobozia pentru a lua masuri la proteze, incaltaminte ortopedica, corsete, aparate de mers, etc. Nici una din aceste intreprinderi nu percep taxa de deplasare. Asociatia reuseste de asemenea sa ajute la acoperirea diferentei de la pretul de referinta la pretul de executie.

Pana in prezent s-au bucurat de acest sprijin peste 800 de persoane cu handicap neuromotor pensionate pe caz de boala atat din judetul Ialomita cat si din judetul Calarasi. 

Asociatia Handicapatilor Fizic AHF – Mehedinti

Adresa: G. Cosbuc Nr.16, 220155 Drobeta-Turnu Severin, Mehedinti

Telefon:  0252 / 316 547

Fax:  0252 / 314 607

Alaturi de activitati de recuperare/reabilitare desfasurate in cabinetul de fizioterapie si de masaj asociatia ofera instruire pentru meseria de croitorie, consiliere si consultanta pe diferite domenii de interes pentru persoanele cu handicap si familiile acestora.

Societatea Handicapatilor SH – Zalau

Adresa: 22 Decembrie 1989, Nr.69 450031, Zalau, Salaj

Telefon:  0260 / 610 605

Fax:  0260 / 610 605

Email: shzalau@hotmail.com

www.shz-cito.home.ro

"Centrul de Integrare prin Terapie Ocupationala - CITO" - are ca scop cresterea gradului de independenta personala si integrarea tinerilor cu handicap neuromotor in comunitate. Serviciile oferite de CITO sunt de instruire teoretica si practica a tinerilor cu handicap in ateliere de croitorie, tricotaje, tesatorie, lumanari decorative, tamplarie, pictura, artizanat. Alte activitati desfasurate in cadrul centrului sunt: fizioterapie, asistenta sociala, consultanta, asistenta medicala, club calculatoare, joc coaching, evaluare, excursii, petrecerea timpului liber, tabere de creatie