[Proiecte nationale] [Proiecte locale] [Înapoi]

 1. Program National de Training pentru Parintii Copiilor cu Handicap - Program Pilot (1992-1995) desfasurat in 8 stagii si cu participarea a 256 parinti si specialisti din intreaga tara.

2. Program National de Management pentru Liderii Organizatiilor Membre (1992-1994) dezvoltat in 3 stagii. Peste 45 de reprezentanti ai asociatiilor membre AHNR au participat la aceste cursuri.

3. Program National pentru Promovarea Trainingului pentru Coordonatori de Program pentru Integrarea copiilor cu handicap neuromotor sever si moderat in comunitate. Coordonatori ai acestui program sunt parinti si persoane cu handicap - voluntari ai asociatiilor membre.

4. Program National de „INTEGRARE IN COMUNITATE A COPIILOR SI TINERILOR CU HANDICAP NEUROMOTOR SEVER" (1992 – prezent) - prin educatie si instruire, reabilitare medicala, terapie ocupationala, peer support si servicii de consiliere, melo si ludo terapie, terapie prin arta si creativitate, activitati de timp liber si sport.

5. Program National „SOCIETATE DESCHISA PENTRU TOTI" (1996-2001) - pentru elaborarea unor propuneri legislative pentru o noua lege in domeniul handicapului in Romania si lobby pentru votarea ei.

6. Proiectul „CASA" (1999) – a avut ca scop crearea primelor Centre de Consiliere/Consultanta pentru Femei cu Handicap Neuromotor in cadrul asociatiilor membre AHNR din C luj Arad, Salaj, Arges, si Hunedoara.

7. Proiect Pilot in Romania „ALEGERI 2000" (ianuarie - decembrie 2000) - a avut ca scop crearea unei retele pentru:  1) educarea si chemarea electoratului, persoanele cu handicap, sa participe la vot la alegerile prezidentiale si parlamentare si  2) constientizarea candidatilor la presedintie si la parlament asupra responsabilitatii si asupra nevoii unei politici guvernamentale coerente pentru identificarea si inlaturarea obstacolelor care impiedica persoanele cu handicap sa participe deplin la viata societatii.

8. Proiect „DEEP" (DISABLED WOMEN'S EMPOWERMENT & ENERGY PROJECT) - desfasurat  in  cadrul Programelor SOCRATES ale Comunitatii Europene (1999 – 2001) in parteneriat cu  Forum - Women and Disability din  Suedia, NADF - National Association of the Disabled din Finlanda. Scopul acestui proiect de doi ani a fost infiintarea primelor grupuri de peer support pentru fete si femei cu handicap neuromotor in Romania, promovarea consilierii peer support si formarea primelor femei peer in Finlanda si Suedia si crearea unui ghid de resurse in peer suport care cuprinde metodele, tehnicile si rezultatele obtinute in fiecare din cele trei tari.

9. „ORASE PENTRU TOTI" (2001 – 2005) - initiat de AHNR in colaborare cu A-RENINCO-R este prima campanie nationala de constientizare asupra importantei si dreptului persoanelor cu handicap de a avea acces la educatie, orientare si formare profesionala, locuri de munca, cladiri publice, mediului aferent, institutii de cultura si la informatii.  Acest program se desfasoara in 3 etape:

  v Etapa 1 -  2001 - 2002 – „Orase pentru toti - Orase pentru copii" - campanie publica nationala de accesibilizare a spatiilor scolare. 

  v Etapa 2 - 2002 - 2003 – „Orase pentru toti" - campanie publica nationala de accesibilizare a cladirilor, spatiilor publice si a mijloacelor de transport. AHNR dedica aceasta campanie Anului European al Persoanelor cu Handicap - 2003

  v Etapa 3 – 2003 – 2005 - programul de monitorizare a modului in care campania publica a determinat la nivel local si national realizarea accesibilitatii cladirilor publice, a spatiului fizic aferent, etc.

10.  Program National „ANUNTUL HANDICAPULUI" (2002 – 2004) – un program pilot pentru Romania care se situeaza ca punct de plecare in promovarea si apararea drepturilor copilului cu handicap in prevenirea abandonarii si institutionalizarii acestuia.

  v Etapa 1 - 2002 – 2003 – campanie nationala de informare, comunicare si educare pentru schimbarea atitudinii si comportamentului tuturor persoanelor implicate in anutul handicapului si elaborarea unor principii care trebuiesc respectate pentru a contura conditiile unui anunt prenatal si postnatal exact, obiectiv si cat mai precoce posibil.

  v Etapa 2 - 2004 – editarea Primului Ghid din Romania pentru Anuntul Handicapului "Anuntul handicapului pe intelesul tuturor" - elaborat de un grup de specialisti (de medicina generala, medici de familie, pediatri, neonatologi, psihologi, kinetoterapeuti, asistenti medicali si lucratori sociali), in colaborare reprezentanti ai ONG-urilor persoanelor cu handicap si parinti ai  copiilor cu handicap.

  v Etapa 3 - 2005 – organizarea unui Seminar National de Informare a profesionistilor, responsabililor institutiilor descentralizate, parintilor si persoanelor cu handicap asupra continutul Ghidului, stabilirea metodelor de diseminare a ghidului pe plan national si a instrumentelor de monitorizare a aplicarii acestora.

11.  Program National de lobby si advocacy „SANSE EGALE PENTRU PERSOANELOR CU HANDICAP DIN ROMANIA" –  2003 – 2005 – proiect national pentru abrogarea Legii 519/2002 si adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a  proiectului de lege „Egalizarea sanselor pentru persoanele cu handicap in Romania."